Moderator afspraken, UNDER CONSTRUCTION, placeholder page more content to follow, content below is the UK version

Moderation guidelines XR NL

Het XR-NL Moderator team modereert de publieke groep van de XR Facebook pagina en de reacties op de verschillende feeds van onze social media. Als je moderator toestemming hebt ontvangen wordt er verwacht dat je mee doet in onze besloten communicatiekanalen op Mattermost en signal. Je mag alleen actief zijn als moderator als je deel bent van deze groepen om te waarborgen dat iedereen op de hoogte is van gedeelde afspraken en er onderling overlegd kan worden.

Op onze pagina's modereren we over het algemeen met een lichte hand, maar harder waar nodig. We hebben een zero-tolerance op scheldwoorden en alle posts waarin gescholden wordt, worden verborgen. Ook comments die simpelweg onaardig of onbeleefd zijn, beledigend of die op de man spelen worden verborgen. Een ieder die dreigt met geweld (doodsbedreigingen, fysieke bedreigingen) wordt direct gebanned. Ook mensen die herhaald spammen met irrelevante posts of links of die duidelijk aan het trollen zijn worden verwijderd. Dit is in lijn met de richtlijnen van andere Facebook groepen en van Facebook zelf.

We verwelkomen debat en kritiek op onze beweging van het publiek wat onze pagina's bezoekt en verwijderen reacties en content die daar kritisch op is niet. We proberen hierbij een regeneratieve ruimte te bieden en geloven niet in censuur terwijl we leren en groeien van debat, kritiek en reflectie.

Inclusiviteit

Er zijn twee basis principes binnen de beweging die te maken hebben met inclusiviteit:

-Iedereen is welkom en alles wat je brengt is welkom. We willen laagdrempelig zijn en we willen dat iedereen zich veilig voelt binnen de beweging – en daar zetten we ons voor in.

-We werken actief aan het onschadelijk maken van machtstructuren. In plaats daarvan willen we eerlijke participatie van iedereen.

Vanwege deze principes, moedigen we actief aan dat mensen samenkomen, hun gedachtes uitspreken en ervaringen delen, als deel van minderheid- en gemarginaliseerde groepen. Zonder de input van deze groepen maken we geen kans om de bestaande machtsstructuren af te breken en de systemische problemen van onze maatschappij te doorbreken. Ook hebben degenen die geen onderdeel zijn van deze groepen anders geen kans om te leren en te begrijpen wat het inhoud om hier deel van te zijn in de wereld van vandaag. De ecologische crisis gaat niet alleen over klimaat verandering. Alle elementen van onze wereldwijde gemeenschap hebben een rol te spelen. Deze beweging is voor iedereen en gaat over zoveel meer dan het resultaat van onze geschiedenis, de ecologische ineenstorting, het gaat ook over de oorzakelijke wortels ervan:

Kolonialisme, racisme, sexisme, homofobie, antisemitisme, validisme etc.

Veel zaken hebben bijgedragen tot waar we nu zijn, en veel van deze zaken moeten we confronteren. We moedigen met heel ons hart aan dat onze beweging wordt gedeeld met andere bewegingen, dat ze verwelkomt worden door ons door te tonen dat we geven om de problemen waarvoor ze staan als onderdeel van de enorme puinhoop waar we in terecht gekomen zijn. We hebben nood aan een regeneratieve, helende cultuur. Dat betekent dat we moeten kijken naar en zorgen voor de wonden van het verleden.

Trollen:

Trollen zijn er in de vorm van bots, betaalde trollen en gewone mensen. Echte trollen zijn meestal niet zo’n probleem. Zodra je ze herkent is het zaak ze meteen te bannen. Hoewel het belangrijk het is om te bewaken dat we niet censureren is het voor de ballans en de zorg van een veilige omgeving belangrijk dat trollen die de sfeer verzieken direct verwijderd worden. Mensen die klimaatontkennende posts of content plaatsen moeten direct gebanned worden. Iemand die onze social media gebruikt voor zelf-promotie of ongerelateerde content die ook na waarschuwing hiermee door gaan worden verwijderd. Zorg ook dat je hierbij alle reacties op de troll verwijderd zodat het gesprek leesbaar blijft voor de andere lezers.

Het wordt soms moeilijker bij reacties die op het randje zitten. Over het algemeen geld daar nog steeds de oude waarheid: don’t feed the trolls. Als je toch wil reageren werkt het vaak beter om dit niet vanuit een officiële account te doen maar als persoon. Reageren als XR admin is vaak verstandig als je wil uitstralen naar de rest van de community dat er gemodereerd wordt. Hou hierbij de volgende zaken in gedachte:

- een reactie vanuit een admin account wordt gezien als statement namens de hele beweging

- je schrijft je reactie niet alleen voor degene op wie je reageert maar ook voor alle meelezers. Geef dus altijd volledige informatie en wees respectvol, geweldloos en regeneratief in je reactie.

Comments verbergen vs comments verwijderen.

Het is beter om comments te verbergen in plaats van deze te verwijderen. Als we verbergen dan kunnen andere moderators meekijken zodat beslissingen hierover ook naderhand besproken kunnen worden binnen het team. Als het platform waarop je moderate geen verberg optie kent, dan kun je uiteraard beter alsnog verwijderen.

Wees alsjeblieft altijd vriendelijk en voorkomend naar een ieder die contact opneemt met het moderator team over een beslissing.

Facebook Groups

In onze groepen hebben we regels en richtlijnen die zichtbaar zijn voor alle deelnemers. Het wordt aangeraden gebruik te maken van besloten groepen om de deelnemers veilig te houden en trollen op een afstand te houden.

Op deze pagina vind je de nettiquette afspraken zoals gebruikt worden op de Nederlandse FB community pagina, kopieer en gebruik deze vooral voor andere XR-NL fora en groepen die niet beheert worden door het NL moderator team.

Het is aan te raden om aansluitvragen te stellen voordat men de groep mag betreden. Als een persoon de vragen niet beantwoord, dan wordt diegene zijn verzoek binnen een week verwijderd. Controleer als je iemand goedkeurd ook even welke andere groepen deze persoon in zit en bekijk bij twijfel diens profiel. Als je twijfels hebt over de deelname wijs dan het verzoek af. e posts from the same day and time. Decline any suspicious looking profiles.

Willen we deze nog houden????

Examples of group joining questions:

Question 1

Will you abide by the group's rules as laid out in the 'rules' section?

Question 2

Do you agree to abide by the demands and principles of Extinction Rebellion as laid out at their website?

Invitees - Group members on Facebook groups can invite people from their friends list to join the group. These friends may not want to be a member of the group and may not have seen the invitation, so do not accept invitees unless they answer the questions. Give invitees one week to answer the group joining questions and then delete if not answered.

De richtlijnen voor (thema)groepen en fora zijn hetzelfde als die van de andere social media kanalen, met dien verstande dat we ook modereren op content dat niet aansluit bij de doelstelling van de groep. In geval van de XR Community groep is het doel van de groep om XR gerelateerd nieuws te delen en gesprekken te voeren hierover en zaken die daar niet op aansluiten moeten dus verwijderd worden. Hierbij is het aan de plaatser van de content om te duiden waarom bepaalde informatie van belang is / een relatie heeft met XR. In geval van bijvoorbeeld het laatste klimaatrapport is dat duidelijker dan bijvoorbeeld een post over CETA, daar moet dan duiding aan gegeven worden wat de relatie is met het klimaat.

In het geval van actieve leden van de groep die de regels van de groep schenden hanteren we een beleid waarbij we drie maal waarschuwen, waarna over gegaan wordt tot het verwijderen van het lidmaatschap. Dit geld natuurlijk alleen voor zaken die niet vallen onder de regels die leiden tot directe verwijdering, zoals dreigen met geweld. Het zorgen voor een veilige en regeneratieve omgeving voor de groep als geheel prevaleert in dat geval dan boven de 'censuur' van 1 persoon.

Specifieke hottopics in de XR NL Facebook Community en de mods afspraken:

5G: verbod op posts over dit topic ivm spammen en veel onrust over het onderwerp terwijl het eigenlijk maar heel erg zijdelings met XR onderwerpen te maken heeft.

Bronnen die gebruikt kunnen worden bij het modereren:

Over racisme en klimaatverandering: https://www.greenpeace.org/nl/klimaatverandering/40602/waarom-klimaat-en-racisme-alles-met-elkaar-te-maken-hebben/?fbclid=IwAR0BV2KJgHnEUV1csDCely-Et-AX7J68rOUXglFMAMhpx9nI1omD0alxio8

Over de mythe van overbevolking: https://www.oneworld.nl/lezen/column/overbevolking-een-schadelijke-mythe/

Over covid en ecofacisme: https://grist.org/climate/were-the-virus-the-pandemic-is-bringing-out-environmentalisms-dark-side/

-- PumMedia - 18 May 2020
Topic revision: r5 - 04 Jun 2020, PumMedia
This site is powered by FoswikiCopyright © by the contributing authors. All material on this collaboration platform is the property of the contributing authors.
Ideas, requests, problems regarding XR nl? Send feedback